RONDETAFELGESPREK 1


'Geen beleid te maken zonder ervaringsdeskundigheid'

“Zonder de inbreng van ervaringsdeskundigen is geen beleid te maken”, is de prikkelende stelling aan tafel 1. De aanwezigen zeggen niet allemaal direct volmondig 'Klopt', maar bijval is er zeker. “Grotendeels mee eens”, beaamt een gemeentelijke vertegenwoordiger. “Het hangt ervan af hoe je je eigen team hebt ingericht”, vindt een ander. Maar nummer drie is heel duidelijk. “Een gemiste kans als je geen gebruik maakt van ervaringsdeskundigheid”, zegt zij.


De stelling is geponeerd door Bart Smith, directeur/bestuurder van ROC De Hoofdzaak. Hij haakt in op de woorden van Albert Blom over een beeld, een verhaal en een raamwerk.

Daarom zit John Wallaart naast hem, die uit eigen ervaring weet wat verwardheid is en die deze kennis al vele jaren inzet als ervaringsdeskundige. De mensen om de tafel luisteren geboeid naar zijn verhaal (zie de volgende pagina of klik hier). “Dit gaan we inbrengen in het beleid van de gemeente”, is één van de reacties. En vlak voor de bel gaat voor de tafelwissel roept wethouder Elly Beens van Heiloo enthousiast: “Ik ga er morgen mee aan de slag!”

Op bovenstaande tekening ziet u één van de rondetafelgesprekken. Beide tekeningen zijn gemaakt door tekenaar en ervaringsdeskundige Marcel de Jong.

Op bovenstaande tekening ziet u links Albert Blom, psychiater-directeur GGZ NHN, en rechts burgemeester van Heiloo Hans Romeyn.

De Hoofdzaak

De Hoofdzaak is de regionale cliëntenbelangenorganisatie door en voor mensen met een psychische kwetsbaarheid in de regio's Kop van Noord-Holland, Noord-Kennemerland, Zaanstreek-Waterland en West-Friesland.


De organisatie biedt naast ondersteuning en belangenbehartiging een uitgebreid opleidingsaanbod waarmee mensen met een psychische kwetsbaarheid ervaringsdeskundigheid te ontwikkelen. Klik voor meer informatie op de button hieronder.