BURGEMEESTER VAN HEILOO, HANS ROMEYN:

'Zijn we er
klaar voor?'

Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes ontdekten rond 1920 een groot terrein in Heiloo. Midden in het dorp, aan een doorgaande weg en niet ver van het station: een goede locatie voor hun nieuwe psychiatrische verpleeginstelling. “De congregatie verwierf de grond en vanaf 1930 werden hier patiënten opgenomen. Een vernieuwend idee, want in die tijd werden psychiatrisch patiënten nog ver weggestopt.”


Het is een historische plek waar de deelnemers aan de informatiemiddag 'Sluitende aanpak personen met verward gedrag' te gast zijn, geeft de Heilooër burgemeester Hans Romeyn aan. Een plek waar geschiedenis is geschreven wat betreft de zorg voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Of, zoals hij in zijn welkomstwoord wat ironisch zegt: “Mensen die naar ons idee anders zijn dan wijzelf, hahaha.”

"De zorg voor mensen met verward gedrag is een gezamenlijke verantwoordelijkheid"

Inmiddels is Sint Willibrord opgegaan in GGZ Noord-Holland-Noord. De kapel is Cultuurkoepel geworden. Er vinden concerten plaats en congressen zoals deze. Het is een voorbeeld van de 'omgekeerde integratie' die rond 2005 is ingezet.


Romeyn noemt het een goede ontwikkeling, die inclusieve samenleving. “Mensen hebben soms problemen. Daar hebben we hier in Heiloo regelmatig mee te maken. Soms gebeuren er ernstige dingen. Maar de zorg voor mensen met verward gedrag is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De vraag is of we er klaar voor zijn. Daarom zijn we hier vandaag, op 10 september, want op 1 oktober 2018 móeten we er klaar voor zijn. Laten we hopen dat de innovatieve en creatieve sfeer die GGZ NHN kenmerkt, vanmiddag overslaat op ons.”